Időkép a tóparton
Hulladék gyűjtés 2024
Archívum
Nemzeti Jogszabálytár
Nemzeti Jogszabálytár

Kunfehértó Község 2015. október 1-jén adta át szennyvíz elvezető közcsatornáját. 

A  környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 11.§-a alapján a talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót (vízfogyasztót) terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli. Kunfehértó esetében 2016. január 1. napjától. A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj meghatározott alapja (a fogyasztott víz mennyisége) a meghatározott egységdíj (1.200 Ft) valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó (1,5) határozza meg.  Ez azt jelenti, hogy egy köbméter ivóvíz-fogyasztás után 1.800,- forint talajterhelési díjat kell megfizetni.

A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.

A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel ( Kunfehértó Önkormányzata, Fehértó Np Kft.)  szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

Kunfehértó Község Önkormányzata Képviselő-testületének a talajterhelési díjról szóló 13/2015. (XI.19.) önkormányzati rendelete  alapján 100%-ban mentességet élveznek azok a természetes személy kibocsátók, akiknek az ingatlanán nincs épület, és kizárólag kerti csappal rendelkeznek, illetve az éves vízfogyasztása nem éri el a 10 m3-t.

A talajterhelési díjat a kibocsátónak (fogyasztónak) kell megállapítania, bevallania (díj-mentes esetekben is!és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő év március 31-éig.

Amennyiben utólagosan csatlakozna a rendelkezésre álló kiépített közcsatornára, úgy először keresse a Kunfehértói  Polgármesteri Hivatala műszaki ügyintézőjét személyesen (Kunfehértó, Szabadság tér 8.) telefonon (77/507-107) vagy e-mailen (kfto.muszaki@gmail.com)..

 

Kristóf Andrea

jegyző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Időkép a főutcán
MFP pályázatok

Időjárásállomás