Időkép a tóparton
Hulladék gyűjtés 2024
Archívum
Nemzeti Jogszabálytár
Nemzeti Jogszabálytár

“Ezzel egy jó alkalom adódik, hogy némely előitéletről lemondjunk és hogy tovább nézzünk mint ameddig a falu határa ér. Ez a jövendő összeurópai közösségeket tekintve sem ártana.” ( Günter Vogel polgármester 1991)

Földrajzi elhelyezkedése:
Európa – Németország- Bautzentol 12 km-re keletre, Drezdától 60 km-re nyugatra fekszik.
Kunfehértótól 870 km-re található

A Sachsen tartományban elhelyezkedő Göda felépítése nagyban eltér a Magyarországon megszokott településektől. 32 kisebb település tartozik Göda fennhatósága alá, melyek önálló kis falvakként, körülölelve azt, helyezkednek el.Ezzel a 32 településen mintegy 3500 ember lakik szétszórva, de egymástól mégsem távol.
2006-ban ünnepli majd Göda az 1000 éves születésnapját. Göda neve, vagy ahogy eredetileg hívták: Godobi, 1006-ban bukkant fel először egy pergament tekercsben, ugyanis ekkor ajándékozta II. Heinrich Meissen püspökének azt a három vármegyét, amelyek között ott volt Göda is, mint Meissen járás elso faluja. Göda már akkor fontos központi szerepet töltött be a környéken, és immár csaknem ezer esztendeje tekintik a települést egyházi, gazdasági, valamint közigazgatási központnak. A Szent Péterről és Pálról elnevezett templom kettős tornyát már messziről látni lehet, ezek fix pontot jelentenek a Lauitz-i tájban, és vonzzák a látogatók szemeit. A templomot körülöleli a főtér, ahol már a kezdetek óta ott álltak a környék kereskedőinek üzletei. Az egyház és a kézmuves mesterségek mindig meghatározóak voltak Göda életében. 1559-ben építették a település első iskoláját, a másodikat 1942-ben, majd a mai iskolát 1980-ban.
Göda és a környező települések életében nagy változást hoztak a település-összeolvasztások, amelyekkel kisebb központokat hoztak létre. A legutóbbi ilyen összecsatoláskor (1994-ben) állt össze a mai 32 kistelepülésbol álló Göda központú falu.
Különös hangulatot ad a környéknek, hogy már mintegy 1000 esztendeje élnek itt németek és szorb nemzetiségu emberek együtt. Körülbelül 65.000 szorb ember él Sachsen és Brandenburg tartományban, ezzel ok képezik Európa legkisebb szláv nemzettségét.
Göda igen gazdag látnivalókban. Itt alkalma van mindenkinek az aktív és a passzív pihenésre egyaránt.

Göda környéki látványosságok

Déli irányban 50 km távolságra fekszik ez a különlegesen szép és lenyugöző táj. Nem mindennapi élmény a 200 méteres szakadék széléről az Elbán ringatózó hajókat megnézni, vagy éppen a homokkő szirteken éppen felkapaszkodó hegymászókat figyelni. Az Elbai Homokkő hegység egy eróziós hegység, amelyben több száz méter vastag üledék, tiszta négyszögű hasábformában rétegezve, egy krétakorbeli tengerből kiemelkedve, majd az Elba és mellékfolyói által mélyen szétvágva lettek feltagolva.

50.000 lakusú város.Látványosságai például a Régi vízmű a Spree folyónál, a Michaelis templom, a Vásártér, a Székesegyház, az Ortenburg vár Mátyás Király emléktáblájával, a Reicherturm nevű torony valamint a parkosított Schiller-területen való séta közben megtekinthetők a régi városfal részek. Bautzen mint a Szorbok fővárosa is ismeretes. Itt található a Német-Szorb Népi Színház és a Szorbok Történeti és kulturmúzeuma. A Szorb kisebbség miatt minden utca, tér, épület és településhatár jelzés két nyelvű felirattal van ellátva.

Nyugati irányban 60 km-re fekszik. 500.000 lakosa van. A Szász szabadállam tartományi kormány székhelye. Drezdát a muvészetek városának is nevezik.Híressége a Zwinger, a volt udvari templom, a fejedelmi felvonulás fala, a Semperopera, az Altmark fotéren levo evangélikus Kreuzkirche (Kereszttemplom) és “Európa erkélye” néven ismert Brühl-féle terasz

.

A település idén ünnepli fennállásának 750. évfordulóját, melynek emlékére egy helyi múzeumot alakítottak ki, melyben fényképeken mutatják be az elmúlt időkben a településen történt fontosabb eseményeket

Időkép a főutcán
MFP pályázatok

Időjárásállomás