Időkép a tóparton
Hulladék gyűjtés 2024
Archívum
Nemzeti Jogszabálytár
Nemzeti Jogszabálytár

Szászrégentől északra a Maros folyó jobb partján található falu első említése 1319-ből való Zaszgyznoyo et Gyznoyo néven.

Cím : Románia 4236 Maros megye Valenii De Mures

Telefon : 40-65-550190

Református templom :
A Felső-Maros menti település templomáról készült első említést az 1332. évi pápai tizedjegyzék adja. Középkori temploma stílusjegyei alapján a XIV. században készülhetett. A templom szentélyből, téglalap alakú hajóból, csúcsíves diadalívből és egy sekrestyéből állt.
1888-ban a templomot bővítették és átépítették. A felújítás következtében az eredetileg kelet-nyugat irányú tengelye észak-déli irányt vett. Ekkor készült a déli oldalhoz kapcsolódó tornya is. A torony alapozásánál került elő az az 1586-ból származó sírkő, amely Trauzner Sámuel református lelkész leányának állít emléket: „Hic iacet filia pastoris ev ref samuelis trauzner anno dni MDLXXXVI„.
A templom falfestményei az 1950-es években kerültek elő, melyek nagyobbrészt a hajdani diadalív hajó felöli oldalán találhatók. A kutatások szerint a falképek a XIV. század folyamán készülhettek freskó technikával.
Forrás: www.patrihun.hu

A helyi iskola története :
1790-ben épült az első szalmatetős iskola, Zalányi István iskolamester vezetésével. 1897-ben felépült a református egyház segítségével a máig álló épület. 1974-ben emeletes iskola épült. 1948-ig a református egyház tartotta fenn az iskolát utána a román állam vette tulajdonába ahol máig is található. 1906-1920 között Ferencz Károly református kántortanító vezette az iskolát aki Fekete Tanító néven vált nevessé. 1940-1956 között tanított Zsigmond Dezső lelkész testvére Zsigmund Ferenc. 1955-61 között Szász Irma tanítónő népdalok tanításával tûnt ki pedagógustársai közül.
Forrás: www.deltasoft.hu

 

 

Aktualitások :
Az Erdélyi Disznajó községgel testvértelepülési kapcsolat jött létre. Mindkét település delegációja volt már a testvérénél vendégségben. Az erdélyiek a kunfehértói Falunapot tisztelték meg jelenlétükkel, míg a kunfehértói küldöttség 2004 év végén járt először Erdélyben.

Időkép a főutcán
MFP pályázatok

Időjárásállomás