Időkép a tóparton
Hulladék gyűjtés 2024
Archívum
Nemzeti Jogszabálytár
Nemzeti Jogszabálytár

Határozat

A Kunfehértói Helyi Választási Iroda vezetőjeként megállapítom, hogy a 2019. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása során Kunfehértó községben:

az egyéni listás (képviselő) jelölt állításhoz szükséges ajánlások száma: 19,

 a polgármesterjelölt állításhoz szükséges ajánlások száma: 57.

Döntésemmel szemben jogszabálysértésre hivatkozással kifogás nyújtható be írásban személyesen, levélben, telefaxon vagy elektronikus levélben a Kunfehértói Helyi Választási Bizottsághoz (6413 Kunfehértó, Szabadság tér 8.) A kifogásnak tartalmaznia kell a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait, a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és – ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér – postai értesítési címét, a kifogás benyújtójának személyi azonosítóját, illetve ha a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár nem rendelkezik személyi azonosítóval, a magyar állampolgárságát igazoló okiratának típusát és számát, vagy jelölő szervezet vagy más szervezet esetében a bírósági nyilvántartásba-vételi számát.

A kifogás tartalmazhatja benyújtójának telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetve kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.

 

A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított harmadik napon beérkezzen a kifogás elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Kunfehértói Helyi Választási Bizottsághoz.

 

Indokolás

 

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban: Ve.) 307/E. § (1) bekezdés értelmében „az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt, valamint a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg szavazást megelőző hatvanhatodik napot követő munkanapon.”

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (a továbbiakban: Pvtv.) 9. § (1) bekezdése rendelkezése szerint „egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 %-a jelöltnek ajánlott.”

 

Ugyanezen jogszabályhely (3) bekezdés a) pontja kimondja, hogy „polgármesterjelölt az, akit a

10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3%-a jelöltnek ajánlott.”

 

Magyarország köztársasági elnöke az önkormányzati képviselők és polgármesterek választását a 308/2019. (VII. 26.) KE határozatával 2019. október 13. napjára tűzte ki. Ennek megfelelően a rendelkező részben foglaltakról 2019. augusztus 8. napján döntöttem.

 

A  Ve. 307/E. § (1)-(2) bekezdése értelmében:

„(1) Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, a főpolgármester-jelölt, valamint a megyei lista állításához szükséges ajánlások számát a területi választási iroda vezetője állapítja meg szavazást megelőző hatvanhatodik napon.

(2) A szükséges ajánlások számának megállapításakor a választópolgárok számát a központi névjegyzéknek a szavazást megelőző hatvanhetedik napi adatai alapján kell megállapítani.”

 

A szavazást megelőző hatvanhetedik napon, 2019. augusztus 7. napján – a központi nyilvántartás szerint – a választópolgárok száma Kunfehértó községben: 1880  fő. A Pvtv. hivatkozott rendelkezései alapján a választópolgárok 1 %-a: 19 , míg 3 %-a: 57.

 

A Ve. 307/E.§ (3) bekezdése szerint a szükséges ajánlások számát egész számra felfelé kerekítve kell megállapítani.

 

A jogorvoslati jogot a Ve. 208-210. §-a, 212. §-a, 307/P. § (1) bekezdés b) pontja alapján biztosítottam.

Kunfehértó Helyi Választási Irodája jelen határozatot a Kunfehértói Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, valamint Kunfehértó Község Önkormányzata hivatalos honlapján nyilvánosságra hozza.

 

Kunfehértó, 2019. augusztus 8.

 

Kristóf Andrea

Helyi Választási Iroda vezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Időkép a főutcán
MFP pályázatok

Időjárásállomás