Időkép a tóparton
Hulladék gyűjtés 2024
Archívum
Nemzeti Jogszabálytár
Nemzeti Jogszabálytár

HATÁROZAT

Az ország területén lévő erdőkben és a fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon – átmeneti időre – jelen határozatom közzétételének időpontjától azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelek el. A határozat közlése időpontjának az első közzététel időpontja minősül.

A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken a kijelölt tüzrakó helyeken is.

Felhívom az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, pénzbírsággal sújtható.

Határozatom ellen fellebbezésnek helye nincs. A határozat bírósági felülvizsgálatát – jogszabálysértésre való hivatkozással – a határozat közlésétől számított harminc napon belül a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól lehet kérni. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak címzett keresetlevelet személyesen vagy ajánlott postai küldeményként a Földművelésügyi Minisztériumhoz (1055 Budapest Kossuth L. tér 11.) kell benyújtani. A közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatának illetéke 30 000 Ft, a feleket a perben tárgyi illeték-feljegyzési jog illeti meg. A keresetlevélnek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, azonban a keresetlevélben a végrehajtás felfüggesztése kérhető.

A tilalom feloldásáról a fokozott tűzveszély elmúltával, későbbi időpontban intézkedem.

Indokolás

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján elmúlt időszakban, az országban több helyen megnövekedett a szabadtéri, valamint az erdő, illetve vegetációtűzzel kapcsolatos tűzesetek száma. Az erősödő felmelegedés és a szeles, csapadékmentes napok gyakoribb előfordulása miatt kiszáradt és ezért gyúlékony állapotba került a növényzet számos erdőterületen, illetve azok közvetlen környezetében, különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben. Az ország további erdőterületein várható az elkövetkező időszakban még fokozott tűzveszély kialakulása.

Az erdőben gyújtott tűz, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, továbbá a közúton és vasúton utazók által eldobott égő cigaretta és dohánynemű is fokozott tűzveszélyt eredményezhet.

2

A közutak, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek is veszélyeztethetnek sok esetben közvetlenül erdőterületeket.

A rendkívül gyúlékony száraz növényzet az erdőkben, fásításokban vagy mezőgazdasági területeken közvetlen életveszéllyel, vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket eredményezhet.

Az országos tűzgyújtási tilalom elrendelésével a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 35000/8170/2017/ált. számú hozzájárulásában foglaltak szerint egyetért.

A fentiek alapján a rendelkező részben foglaltak szerint döntöttem.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 12. § (2) és 67. § (1) bekezdésén alapul, a súlyos kárral fenyegető helyzetek, illetve a tűz káros következményeinek a megelőzését szolgálja.

Határozatomat a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 4. pontjában, valamint a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 5. § (3) bekezdésében, illetve, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Két.) 71. § (1) valamint 72. § (1) bekezdésében foglaltak szerint hoztam meg. A határozat azonnali végrehajtását a Két. 101. § (5) bekezdés a) pontjának figyelembevételével rendeltem el.

A jogorvoslati lehetőség tekintetében a Két. 100. § (1) bekezdésének d) pontja, a 100. § (2) bekezdése, valamint a 109. § (1 )-(2) bekezdése alapján rendelkeztem. A keresetlevél benyújtásának szabályai a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 326. § (7) bekezdésén, a 327. § (l)-(2) bekezdésein valamint a 330. § (2) bekezdésén, a bírósági felülvizsgálat illetékének mértéke, illetve az illeték-feljegyzési jog, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 43. § (3) bekezdésén és a 62. § (1) bekezdésének h) pontjain alapul. A határozat a Két. 73/A. § (1) bekezdés c) pontja és a 73/A. § (3) bekezdése értelmében a közlés napjával jogerős.

Budapest, 2017. június Zú-

Dr. Fazekas Sándor miniszter nevében és megbízásából:

Kapják:

  1. BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
  2. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
  3. Földművelésügyi Minisztérium, Sajtóiroda útján:
    • MTI
    • Közszolgálati televíziók és rádiók
    • Országos napilapok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Időkép a főutcán
MFP pályázatok

Időjárásállomás